Musikk i Norge

musikkPå tross av Norges spredte befolkning og relativt lave innbyggertall har vi en musikkhistorie som er like mangfoldig som den er innholdsrik. Gjennom arkeologiske utgravninger og historiske gjenstander har vi lært mye om hvordan den musikalske aktiviteten har utviklet seg fra middelalderen og vikingtiden, helt fram til vår moderne tid.

Deler av den mest kjente norske musikken startet sin utvikling på slutten av det 19. århundre. Norge var i en periode med stor økonomisk vekst som førte til økt industrialisering og urbanisering. Mer musikk ble etablert i byene, og norske operaforestillinger og symfonikonserter ble vurdert til å være av høy standard. Det er blant annet i denne epoken vi kanskje finner Norges mest kjente musiker, nemlig Edvard Grieg, som blant annet var kjent for å kombinere datidens europeiske tradisjoner med norske toner.

Etter hvert som vi beveget oss inn i det 20. århundre, og spesielt når gramofoner og radio ble mer vanlig førte det til en oppblomstring av den mer kjente danse og underholdningsmusikken vi har i dag.

Vi skal nå se på noen av de viktigste musikk sjangrene vi har hatt i Norge opp gjennom tidende.

Folkemusikk

Det er begrenset med skriftlige kilder til folkemusikk i Norge før 1840, og det man har av historiske dokumenter peker på en tydelig kristen innflytelse. Det er også ofte mytiske og eventyr lignende forbindelser til musikken som hovedsaklig var ment for dans og underholdning.

Den norske folkemusikken som vi kjenner den i dag kan deles inn i to kategorier, den reint instrumentale og den vokalformede som ble kjent som kauking eller laling. Det var en form for sang og rop som ble brukt til lokking på dyr og kommunikasjon på lengre avstander.

Av instrumenter som ble brukt var det vanlig med feler, fløyter, bukkehorn og munnharpe. Det er nok spesielt felen som står igjen for mange som et ikonisk norsk musikkinstrument som også brukes den dag i dag.

Klassisk musikk

Med verdenskjente komponister som Edvard Grieg og Johan Svendsen, er den klassiske musikken en særs viktig del av den norske musikkhistorien. Men tradisjonen med klassisk musikk strekker seg mye lengre tilbake en Griegs tid, og vi finner norsk klassisk musikk helt tilbake til 1600-tallet. Det var vanlig på den tiden med “by musikere”, og datidens Oslo, Bergen og Trondheim var representert med egne komponister.

Den mest kjente perioden innen norsk klassisk musikk begynte med Ole Bull i 1831. Bull ble kjent verden over som fiolin og felespiller, og startet en norsk påvirkning på den internasjonale klassiske musikken. Noe både Edvard Grieg og Johan Svendsen førte videre.

Metal

Metal-NorgeSom et steg inn i den mer moderne tid, er det nå black metal som har utviklet seg til å bli den største eksporten av musikk fra Norge, og er en musikktype sterkt knyttet til hele Skandinavia. Det største bandet innen sjangeren er norske Dimmu Borgir som har vunnet Spellemannsprisen hele to ganger i henholdsvis 2001 og 2003. De har til nå solgt over to millioner album.

Black metal stammer fra 1980 og ble utviklet som en underkategori av heavy metal. På tidlig 90-tallet var det mye internasjonal oppmerksomhet rundt musikken, både for sjangerens fokus på det okkulte og satanisme, men også for flere tilfeller av ildpåsettelse av kirker og andre grove forbrytelser begått av sentrale personen innen musikken.