Musikkurs

KursAldri før har det vært bedre tilgang på informasjon om hvordan man kan lære seg et instrument, tips til hvordan sangstrupen kan bedres eller lære seg musikkteori. Det finnes alt fra gratiskurs på internett til egne musikkskoler og private instruktører. Om du er usikker på hva du skal velge eller hva alternativer du har, er denne artikkelen for deg.

Vi skal gi en liten introduksjon til hvordan de forskjellige kursene vanligvis er lagt opp.

Hvilke type kurs bør du velge?

Det første du bør tenke over når du ser deg om etter et musikkurs er hvor mye tid du er villig til å disponere på det. Hvor mye fritid du i praksis har til lære deg et instrument, og hvor fleksibel du kan være. Ønsker du kun å lære deg et par gitargrep for å kunne spille Knocking on Heavens door av Bob Dylan, kan du fint lære deg det på egenhånd med hjelp av gratis instruksjon på internett. Ønsker du å ta det mer seriøst vil ofte et fastsatt opplegg med en lærer være et bedre alternativ.

Spesielt om du er en nybegynner kan det være lurt å få hjelp i starten av en kvalifisert instruktør. På den måten får du den grunnleggende teknikken skikkelig på plass, og du unngår å legge til deg uvaner som kan være vanskelig å kvitte seg med seinere.

Har du fundamentet på plass er det enklere å utvikle seg selv på egenhånd også.

Velger du et kurs hos en instruktør eller ved en musikkskole må du tenke gjennom om du ønsker et individuelt opplegg, eller være del av en gruppe.

Individuell eller gruppetime?

En gruppetime kan være en fin måte å bli kjent med nye mennesker på, og det å kunne lære sammen med andre som er på samme nivå kan være en god ting. Ulempen er at alle vil utvikle seg i sitt eget tempo, og noen vil fange opp ting raskere mens andre vil trenge litt mer tid. Siden en lærer må ta hensyn til hele gruppen vil du ikke få like mye individuell tilbakemelding, og du utvikler deg dermed gjerne ikke like raskt som potensialet ditt skulle tilsi.

Hva som passer best er selvsagt opptil deg å vurdere. De fleste som starter på et musikkurs har ikke noen intensjon om at det vil være mer enn en hyggelig hobby, og dermed kan en gruppe undervisning være et fint alternativ. Ønsker du derimot å ta det mer seriøst, og kanskje du ønsker en karriere innen musikk, da vil fort et individuelt oppsett med en musikklærer være det beste.

Ikke bli frustrert over mangel på framgang

Ingen ville blitt noe særlig overrasket om et familiemedlem eller venn kjøper en gitar eller begynner å ta pianotimer, for så etter noen få uker aldri røre verken et piano eller en gitar igjen. Som mennesker har vi en tendens til å falle tilbake til hva vi alltid har gjort, og om vi ikke har spilt et instrument før, ja da er det ofte vanskelig å skape en ny vane. Så for å unngå at den nyinnkjøpte gitaren kun blir en støvsamlende statue, så sett deg et mål at du i hvert fall skal øve i 20 timer før du tar en avgjørelse på om du fortsetter eller ikke. Om du setter av 40 minutter hver dag til øving, når du times antallet innen en måned.

Forfatter Josh Kaufman har skrevet om akkurat dette fenomenet i boken «The First 20 Hours», hvor han peker på hvor mye vi kan utvikle oss i en ny aktivitet med relativt liten tidsbruk.